رسوب زدایی چای ساز یکی از مهمترین نکات خانه داری برای بانوان ایرانی است. برای ما ایرانیها هیچ چیز نمیتواند جای نوشیدن یک لیوان چای داغ را بگیرد. جالب است بدانید مصرف سرانه چای در کشور ما سالانه برای هر نفر یک و نیم کیلوگرم میباشد. با توجه به این حجم از مصرف چای، دیدن رسوب در کتری و چای ساز تعجبی ندارد. ما در این مقاله به شما رسوب زدایی چای ساز و کتری را آموزش میدهیم تا در کنار لذت بردن از چای ایرانی، بتوانید به راحتی مشکل جرم گیری چای ساز و کتری را برای همیشه رفع کنید.
رسوب چای ساز چگونه تشکیل میشود؟
رسوب آهک (کربنات کلسیم) یک رسوب سفید مایل به رنگ شیری بوده و بافتی سفت دارد که حفرههای کتری شما را مسدود میکند و زمانی که آب داغ تبخیر و جامد شده، تشکیل میشود. علاوه بر این که وقتی به صورت تکههایی شناور در نوشیدنی شما قرار میگیرند، ناخوشایند به نظر میرسند، رسوبهای آهک را میتوان به راحتی از بین برد.
رسوب زدایی چای ساز هر چند وقت یکبار باید انجام شود؟
مهم است که کتری خود را هر چند ماه یکبار تمیز کنید. رسوبات آهک و سایر مواد معدنی در داخل کتری شما بهمرورزمان ایجاد میشود و این بر عملکرد کتری تأثیر میگذارد یا حتی طول عمر آن را کاهش میدهد، بنابراین عاقلانه است که گهگاه به آن توجه کنید. اگر در یک منطقهای زندگی میکنید که سختی آب آن منطقه بسیار زیاد است، ممکن است نیاز داشته باشید کتری خود را به دفعات بیشتری رسوب زدایی کنید.
درصورتی که با راه کارهای ارائه شده در زیر باز هم کتری چای ساز شما درست نشد ( که بعید است) و قصد خرید چای ساز جدید را داشتید به مقاله بهترین مارک چای ساز هم سر بزنید.
روش های رسوب زدایی چای ساز
قبل از شروع رسوب زدایی چای ساز، بهتر است ابتدا با نکات ایمنی برای رسوب زدایی کتری برقی آشنا شوید:
- جدا کردن رسوبات سرسخت: اگر بعد از تمیز کردن کتری متوجه شدید که لکههای سرسختی از رسوب آهک باقی مانده است، آنها را به آرامی با استفاده از اسکاچ و حرکات دورانی روی رسوبات از بین ببرید تا چند تکه آخر از جای خود خارج شوند. سپس کتری را خوب آبکشی کنید. همچنین میتوانید روش خمیر جوش شیرین که در ادامه برای شما قرار دادیم را امتحان کنید.
- کتریهای فولادی ضد زنگ را درمان کنید: اگر کتری با بدنه بیرونی فولاد ضد زنگ دارید، یک پارچه نرم را به روغن زیتون آغشته کنید و آن را روی سطح بیرونی آن بکشید. از حرکات دورانی و پولیش ملایم استفاده کنید تا کتری درخشان شود. کتریهای پلاستیکی را میتوان با یک پارچه آغشته به آب گرم و صابون پاک کرد.
- حواستان به برق باشد: زمانی که در حال تمیز کردن کتری خود هستید، همیشه از خشک بودن پایه کتری و قطعات الکتریکی آن اطمینان حاصل کنید که در صورت وجود جریان برق مشکلی پی نساید.
- بگذارید کتری خنک شود: اگر داخل یا بیرون کتری را با دست تمیز میکنید، ابتدا بررسی کنید که خنک شده باشد و آن را از برق بکشید.
نحوه رسوب زدایی با سرکه
- کتری را تا ¾ ظرفیت با محلولی از مقدار مساوی آب و سرکه سفید پر کنید.
- کتری را به جوش آورید و سپس آن را خاموش کنید (اگر به طور خودکار این کار را نکرد)
- اجازه دهید مخلوط تا 30 دقیقه در کتری بماند.
- پس از استفاده مایع را دور بریزید، کتری را با آب تازه بشویید و سپس یک یا دو بار کتری را با ظرفیت کامل بجوشانید تا مطمئن شوید که طمع و بویی از سرکه باقی نمیماند.
نحوه رسوب زدایی با آبلیمو
یکی از روش های رسوب زدایی چای ساز با آبلیمو می باشد که می بایست طبق اصول زیر آن را انجام دهید:
- محلولی از 30 میلی لیتر آب لیمو را به 500 میلی لیتر آب در کتری خود اضافه کنید.
- قبل از اینکه مایع را به جوش بیاورید، بگذارید یک ساعت داخل کتری بماند.
- آن را دور بریزید و قبل از از استفاده از کتری، آن را خوب بشویید.
نحوه رسوب زدایی با نوشابه
این نوشیدنی گازدار معروف جهان دارای اسیدیته فسفریک در سطح pH 2.8 است که آن را به اندازه آب لیمو یا سرکه برای رسوب زدایی چای ساز مؤثر میکند.
- مقداری نوشابه داخل کتری خود بریزید تا پر شود و سپس بگذارید تا بجوشد.
- بعد از اینکه جوش آمد، حدود 45 دقیقه بگذارید تا خنک شود و سپس آن را بیرون بریزید.
- کتری خود را کاملاً بشویید و آبکشی کنید
- مقداری آب تازه را در آن بجوشانید، آن را دور بریزید. پس از آن کتری شما آماده استفاده میباشد.
رسوب زدایی با جوش شیرین
یکی دیگر از روش رسوب زدایی کتری برقی، ساخت محلول جوش شیرین و آب است. قبل از شروع تمیز کردن، مطمئن شوید که کتری شما از برق جدا شده باشد.
روش اول:
- یک قاشق چایخوری جوش شیرین را با 500 میلی لیتر آب مخلوط کنید.
- محلول را در کتری بریزید و بگذارید 15 دقیقه بجوشد.
- مخلوط را به مدت 15 دقیقه دیگر در کتری بگذارید.
- محلول را بیرون بریزید و داخل آن را چند بار با آب سرد بشویید.
روش دوم:
- با یک قاشق غذاخوری جوش شیرین و چند قطره آب خمیر درست کنید.
- آنقدر هم بزنید تا مخلوطی یکدست ایجاد شود.
- با مسواک خمیر را به رسوبات بزنید و با حرکات دورانی آنها را از سطح کتری جدا کنید.
- کتری را بشویید و داخل آن آب بجوشانید.
- کیفیت آب جوشیده شده را بررسی کنید تا در صورت لزوم بار دیگر فرایند رسوب زدایی کتری برقی را تکرار کنید.
نکاتی در رابطه با رسوب زدایی
- برای خلاص شدن از شر رسوبات آهک و رسوب زدایی چای ساز ، کتری آن را مرتباً با پاشیدن جوش شیرین تمیز کنید و داخل آن را با یک اسفنج نرم بشویید.
- برای پاک کردن رسوب آهک از فیلتر کتری، فیلتر را بردارید و به مدت 10 دقیقه در یک فنجان سرکه خیس کنید تا بقایای رسوبات از بین برود. از یک اسفنج نرم استفاده کنید و به آرامی آن را تمیز کنید. سپس با آب بشویید و بگذارید خشک شود.
- از خراشیدن و پاک کردن قطعات الکتریکی – حرارتی کتری خودداری کنید زیرا این قطعات دارای پوشش محافظ خاصی هستند که در صورت اسکاچ کشیدن، میتوانید آن را جدا کرده و در آینده در هنگام استفاده از دستگاه به آن آسیب برسانید.
- علاوه بر تمیز کردن منظم کتری، یکی دیگر از نکات مهم برای تمیز نگه داشتن کتری این است که پس از هر بار استفاده، آن را به طور کامل خالی کنید، زیرا آب باقی مانده احتمال تجمع مواد معدنی در داخل آن را افزایش میدهد. برای جلوگیری از هدر رفتن آب، سعی کنید کتری خود را فقط با مقدار آب مورد نیاز خود پر کنید. همچنین آب میتواند به قطعات و بافت داخلی کتری آسیب برساند و حتی موجب زنگ زدگی آن شود.
البته در اینجا باید به شما بگوییم که دم کردن چای در سماور عطر و طعم بهتری مانند چای خانه مادربزرگ ها دارد .پس به شما پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین سماور گازی را نیز مطالعه کنید.
سخن پایانی
در این مقاله به شما نکات و روشهای رسوب زدایی چای ساز را آموزش دادیم. رسوب آهک یک ماده طبیعی است و مصرف آن اصلاً خطرناک نیست. آب لوله کشی حاوی مقادیر زیادی رسوب آهک ممکن است طعم خوبی نداشته باشد و اغلب به نوشیدنیهای گرم طعم کمی شور یا تلخ میدهد. با این حال بهتر است برای بد طمع نشدن چای، به طور مرتب به رسوب زدایی کتری و سماور و چای ساز، خود بپردازید. امیدواریم که توانسته باشیم در این ماله به تمامی سؤالات شما در زمینه جرم گیری چای ساز و کتری پاسخ داده باشیم.